Monday, May 9, 2011

Huru-Hara 15 Ramadhan 2012... Adakah Benar?


Share/Bookmark


Salam Sejahtera buat semua pembaca....


Entri kali ni WP nak share dengan korang sebuah artikel yg telah tersebar di facebook, email, dan blog... 


Secara jujurnya WP pada asalnya nak share artikel ni tanpa membuat sebarang rujukan dan kajian terlebih dahulu, akan tetapi naluri keraguan WP apabila membaca hadith dalam artikel tersebut mengatasi segalanya. Hadith tersebut memang janggal sebab tak pernah dengar pun sebelum ni dan dengan sebab itu saja telah membuatkan WP tergerak untuk mencari kebenaran. Setelah membuat rujukan di SiniSini pun, dan Sini juga, ternyata hadith yg digunakan untuk menyokong artikel Huru-hara 15 ramadhan 2012 ini tergolong dalam hadith palsu ataupun terlalu lemah untuk dihujahkan....


Sebagai umat islam kita tak seharusnya mudah percaya dengan agenda barat mempromosikan melalui filem yg kiamat akan berlaku pada 2012, seolah-olah mereka pula yg lebih tahu bila kiamat sedangkan dalam Al-Quran sendiri tidak dinyatakan tahun bila kiamat akan berlaku cuma dinyatakan tanda2nya sahaja...


So pesanan WP buat korang, kenalah berhati-hati sikit kalau nak share ape2 supaya tak tershare bende2 yg berunsur mengelirukan dan  bersumberkan sesuatu yg palsu. Walaupun begitu, WP rase niat orang yg buat artikel ni mungkin baik sebab mengajak umat islam kembali ke jalan yg benar dengan mengingati mati dan hari kiamat dan melakukan persediaan yg sewajarnya untuk menepuhinya, kerana mati dan kiamat itu benar cuma kita tak tahu bila. Maka, tak perlulah artikel sebegini pula yg menyedarkan kita, kita sendirilah yg kena sedar setiap masa....

Di bawah ni adalah teks penuh artikel tersebut dan hadith yg dimaksudkan telah diboldkan:

Assalamuaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh...
 
Di sini saya ingin coretkan sesuatu yang saya rasa mungkin kita berkesempatan melalaluinya, insyaAllah seandainya diizinkan Allah SWT. Setelah membaca beberapa artikel yg berkaitan dan dgn kejadiaan gunung berapi merapi saya rasa saya perlu berkongsi dgn sahabat sekalian. Maaf seandainya kalian sudah atau pernah membaca atau juga telah mengetahui mengenainya..Ianya adalah sebagai peringatan buat kita umat di akhir zaman..
 
Berdasarkan hadis dan kajian ulamak tahun 2012 berkemungkinan besar berlaku bencana alam yang megakibatkan banyak penduduk dunia kehilangan nyawa dan harta benda.Wabak penyakit banyak menular. Generasi manusia akan susut. Beliau menambah lagi kenyataan bahawa peristiwa 2012 itu adalah jangkaan tetapi tidak mustahil berlaku lebih awal. Nasihatnya supaya hidupkan zikir dalam diri masing-masing bermula sekarang.  Sama ada percaya atau tidak terpulang pada diri masing-masing.
 
Hadis
 
1 Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012 bersamaan 15ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi berkenaani huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan di bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, mengenai satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar di langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika beritahupada 21-12-2012 planet X akan lintas ke bumi )Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui.. ......... .. cuba kita lihat hadis nabi kat bawah ni dankenyataan pasal huru hara 2012.
 
Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". 
Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?"
Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan munculsuara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, paragadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kamu telahmelaksanakan solat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kamu ke dalam rumah kamu, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kamu, sumbatlah telinga kamu. Jikakalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah:"Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", kerana barangsiapa melakukanhal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".
 
Kajian NASA
 
Untuk pengetahuan smua, sebuah planet bernama Nibiru atau planet x(olehNASA) sedang melengkapkan putaran orbitnya yang berlaku setiap 3600tahun. planet ini 100 kali ganda besar bumi dan sama besar dengan planetjupiter( musytari). dijangkakan pada 21/12/2012 planet ini akan memberikesan paling dahsyat kepada bumi dengan memutarkan kutub2 ke kedudukan terbalik( polar shifting) yang dijangkakan o NASA. bulan mei 2009 planet ini telah jelas kelihatan oleh semua pnduduk bumi..
 
Mereka mengaitkan peristiwa ini seperti yang pernah berlaku banjir besar zaman Nabi Nuh AS dahulu..planet ini tak menghentam bumi tapi tarikan gravitinya yang sangat kuat akan mengganggu bumi.ia hanya akan lalu di antara bumi dan matahari dimana kecerahannya berwarna kemerah-merahan seakan-akan anak matahari.(tanda besar kiamat? objek merah di langit kelihatan. AS dan negara2 barat lain sedang sibuk membuat persiapan menghadapi keadaan ini dengan membina beberapa penempatan sementara dibanjaran2 gunung lengkap dengan makanan yang mampu bertahan 3 tahunkerana dianggarkan 2/3 penduduk bumi akan lenyap. di norway misalnya mereka membina sebuah gudang menyimpan segala biji benih di sebuah bukit lengkap dengan ciri2 keselamatan dan dari ancaman bencana(rujuk paperbulan februari, kosmo, BH n lain2)
 
Kata2 RASULULLAH satu hari nanti bumi akan hancur dan satu zaman dipanggil back to ancient berlakudi mana segala teknologi pupus dan manusia akan kembali seperti zamanpurba, berperang dengan pedang cara kuno. jadi bersedialah kita umatislam...ALLAHHUAKBAR
 
Semoga perkongsian ni meningkatkan lagi ketakwaan kita kepada Nya dan kita seboleh mungkin memperbanyaakkan zikir dan ibadah sebagai bekalan...
 
Wallahu'alam...

2 comments:

Hadith ini PALSU.... sekian =D

bt0l.......
NABI RASULLULLAH BERSABDA...
tiade sesiape umat p0n yang tahu bile KIAMAT 2 akan tibe...
bagi kajian NASA 2 bohong belake...
kite xkan tahu blew kiamat akan tbe...
walau macam mne p0n..
kite sme2 la doq sujut pade ALLAH S.W.T dgan pnoh restu ye...
salammm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

warkah world peace

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More