Friday, April 1, 2011

Kenali jenis-jenis hantu

Assalammualaikum dan salam sejahtera kpd semue geng, harap korang semue sihat la yer...

Entri pada kali ni WP nk korang mengenali hantu2, tp tak termasuk kacang hantu. Mungkin ramai antara korang yg kenal dgn hantu2 ni melalui pembacaan, filem, tv, atau pernah berkenalan face to face dgn mereka. So kpd korang2 belum tau jenis2 hantu bleh la take note, mane tau esok lusa terserempak dgn mereka kat kt tepi jalan leh la tegur. Setelah membuat kajian rambang, hantu2 yg WP nak introduce kt korang ni kebanyakannya hanya terdapat kat Malaysia jer. Ok, jom kite check this out...


Jenglot 

Dikatakan berbentuk seperti manusia tp kecik, kulit gelap dan kasar, rambut dan kuku panjang, dan bertaring. Jenglot dikatakan berasal dari indonesia dan mempunyai kuasa menghisap darah manusia.

 
Populasi jenglot kian terancam akibat selalu ditangkap dan diletakkan di kabinet rumah sebagai perhiasan oleh peminat mahluk ini.


Penanggal

Dipelihara oleh manusia dan perlu diberi makanan ikut tempoh tertentu, biasanya dgn darah wanita yg baru bersalin. Penanggal perlu diwariskan kpd seseorang penganti sebelum tuannya mati sebagai saka. Sekiranya tuannya mati sebelum sempat mencari pengganti, ia akan hidup liar dan mengganggu penduduk berdekatan.

 
Penanggal pada zaman moden menggunakan navigasi GPS untuk mendapatkan arah yg tepat kembali ke badan tuannya.
                                                        
 Toyol

Berbentuk dan perangai macam budak. Kononnya, toyol akan dipelihara dlm sebuah botol kecil dan pemiliknya akan memberikannya makan darahnya sendiri setiap setiap bulan mengambang. Sekiranya gagal, toyol akan menghisap darah ahli keluarga terdekat pemiliknya. Toyol biasanya dipelihara dgn tujuan membantu pemiliknya mendapatkan duit dgn mencuri drpd jiran-tetangga.

 
Sehingga kini pihak PDRM masih gagal menangkap toyol2 walaupun begitu tiada laporan polis yg pernah dibuat oleh mana2 mangsa.
 
Orang Minyak

Kononnya akibat telah tersalah menuntut ilmu, menyebabkan Orang Minyak menjadi hitam dan hanya akan pulih selepas memperkosa 40 orang gadis. Mangsa akan menjadi terpukau dan ditanda dgn pangkah pada mukanya selepas dinodai. Orang Minyak dikatakan dapat menghilangkan diri dgn mudah sekiranya dikejar dan mampu melekat pada siling seperti cicak.

Orang Minyak kini telah banyak yg terpaksa bersara akibat kos operasi mereka meningkat dgn mendadak yg disebabkan oleh kenaikan harga minyak mentah dunia. Usaha mereka bertukar kpd minyak masak juga gagal memandangkan kurangnya bekalan sejak akhir2 ini.
  
Pocong

Memiliki wajah berwarnah hijau dgn mata yg kosong. Pendapat yg lain pula mengatakan Pocong berwajah rata dan memiliki lubang mata berongga atau tertutup kapas dgn wajah putih pucat. Kononnya Pocong merupakan bentuk protest dari si mati yg terlupa dibuka ikatan kafannya sebelum kuburnya dikambus. Juga dikenali sebagai hantu hantu bungkus.

 
Pocong bandar: Banyak terdapat di kawasan bandar dan suka makan rojak di gerai2 area pucong. Akibat selalu berkeliaran dan melepak di shopping complex, beliau sudah amat dikenali oleh penduduk setempat malah selalu dijemput ke upacara tarian poco-poco.

Pocong Hutan: Tinggal dalam hutan secara berpasangan dan gemar menyakat golongan pemuja kubur yg nak mintak nombor ekor. Memperolehi pendapatan yg tinggi sejak kebelakangan ini berikutan byk offer berlakon drama dan filem.

Geng Hantu Bungkus: Merupakan sebuah NGO yg menjaga kebajikan pocong dan memperjuangkan hak asasi pocong2 sedunia. Mereka selalu mengadakan demonstrasi jalanan untuk menuntut kerajaan mengharamkan penerbitan kartun yg berunsur menghina kaum pocong.

Langsuir

Sejenis makhluk yg suka merasuk mangsa dan menghisap darah mangsa secara perlahan-lahan sehingga mati, kononnya berasal drpd wanita yg mati bersalin. Langsuir dipercayai mampu menyerupai perempuan cantik dan mengoda lelaki agar mengikuti mereka ke tempat sunyi. Apabila sampai ketempat yg sunyi, langsuir akan berubah kembali kepada rupa asal dan akan merobek perut mangsa atau mencekik leher mangsa dan menghisap darah mereka.

Paku-pakis langsuir dikatakan mendapat namanya kerana menjadi sarang tempat langsuir berteduh, akan tetapi pengkaji paranormal tegar masih gagal mengesahkan maklumat ini.  
 
Pontianak

Dipercayai berasal dari perempuan hamil yg meninggal dunia atau wanita yg meninggal masa melahirkan sebelum sempat anak keluar. Nama Pontianak kemungkinan besar berasal dari gabungan kata "bunting" (hamil) dan "anak", dan mempunyai banyak persamaan dgn Langsuir yg juga gemar menghisap darah manusia. Dgn mengetuk paku ke tengkok Pontianak dikatakan dpt mengubah wajahnya menjadi cantik rupawan.

  
Pontianak bukan hanya terdapat di Malaysia malah setiap negara di dunia mempunyai pontianak mereka sendiri. Di Amerika pontianak digelar dracula atau vampire, cuma bezanya disana pontianak selalunya lelaki. 

Di Indonesia pontianak digelar kuntilanak.

Persatuan hantu sedunia tidak mengiktiraf pontianak sebagai hantu kerana ia juga boleh berubah menjadi manusia biasa dan hidup secara normal. Oleh itu pontianak telah diklasifikasikan sebagai mahluk dua alam seperti katak dan politikus.
 
 Jerangkung

Berbentuk seperti rangka manusia dan dipelihara dalam rumah. Kononnya pemilik Jerangkung akan dilindungi oleh mahluk itu drpd sebarang serangan musuh. Jerangkung mampu merasuk mangsanya dan menjadikan mangsanya menderita. Jika tidak dijaga dgn baik oleh tuannya, Jerangkung akan hisap darah keluarganya.

Jerangkung banyak dapat dijumpai di makmal2 sains sekolah, hospital, dan sign board jalan raya. Lagu jerangkung dalam almari nyanyian wings telah mempopularkan kaum Jerangkung.
 
Hantu Raya

Biasanya dipelihara dgn tujuan membantu tuannya melakukan kerja-kerja berat. Hantu Raya juga boleh disuruh membinasa musuh atau orang yg dibenci pemiliknya. Dinamakan Hantu Raya bersempena saiznya yg besar. Hantu Raya juga boleh disuruh oleh tuannya bagi merasuk seseorang. Kononnya Hantu raya mempunyai keupayaan menjelma sebagai manusia biasa atau haiwan lain, dan biasanya Hantu Raya akan menjelma sebagai tuannya. Hantu raya juga suka menyamar sebagai pemiliknya dan akan tidur bersama isteri tuannya jika tidak dikawal.

Walaupun namanya hantu raya, beliau tidak tinggal di balai raya, tidak guna jalan raya, takde hari raya, sah tak dpt duit raya, dan tidak berkhidmat dgn jabatan kerja raya.

Jembalang Tanah

Dikatakan merujuk kpd semangat atau makhluk halus yg terdapat dikawasan hutan dara. Jembalang tanah berasal drpd uri atau tali pusat bayi yg ditanam di kawasan hutan. Jembalang tanah dikatakan akan mengganas sekiranya kawasan mereka diterokai, oleh itu setiap kali sebidang tanah baru dibuka, persembahan makanan yag dikenali sebagai acak akan diletakkan dikawasan tersebut bagi mengelakkan jembalang tanah mengamuk dan mendatangkan kemudaratan kpd peneroka tersebut. Jembalang tanah adalah sejenis makhluk halus yg hidup bebas dan jarang dipelihara oleh manusia, tetapi boleh dipelihara apabila sejenis mentera dibacakan dan dihidangkan makanan.

Pencinta alam sekitar telah lama cuba untuk mengesan jembalang tanah supaya dapat mengajak beliau menyertai persatuan green peace, memandangkan sikap jembalang ini yg sayangkan alam semula jadi. Berbeza pula dgn sesetengah manusia yg dikatakan berperangai macam jembalang merosakan sumber hutan yg tak ternilai.

Mambang Tanah

Pernah disebut dalam cerita P.Ramlee, Pendekar bujang lapok tp tidak dapat dipastikan akan rupa bentuknya. Walaupun begitu, WP akan dedahkan di sini pada kali ini.  


Sekian dulu entri WP untuk kali ni. Semoga terhibur...:)

Amaran! Jauhi diri kita drpd mempercayai perkara karut yg boleh memesongkan akidah kita sebagai umat islam.



Tuesday, March 29, 2011

Asal usul perkataan "berak"

Salam sejahtera kepada semua geng, ape macam hari ni. wp harap sume ok la ye..:) Geng semua nk tahu tak apekah asal-usul perkataan berak? kalau nk tahu bleh la bace entri wp ni ye..


Semasa penjajahan British di negara ini, perkataan berak telah pertama kali digunakan utk merujuk kpd aktiviti membuang air besar, istilah ini mula-mula sekali terbit dalam sebuah kisah yg berlaku pada waktu itu.


Kisahnya begini:


Pada suatu hari, Seorang pegawai british bernama Sir John Bantam yg tak tahu langsung berbahasa melayu sedang menyelia kerja-kerja perlombongan di sebuah lombong bijih timah. Pekerja2 di situ memanggilnya tuan john. Dia sentiasa memastikan pekerja2 di situ melakukan kerja mereka dan tidak dibenarkan ponteng walaupun sekejap, untuk memastikan pekerjanya tidak curi tulang dia akan setiasa mengira bilangan mereka. Pekerja2 di situ hanya dibenarkan berhenti apabila diarahkan sahaja dan kalau nk mintak pegi melepas pun kene lah cakap dalam bahasa inggeris, ini menyebabkan kebanyakan pekerja yg memang tak tahu sangat nk cakap bahasa orang putih ni tunggu masa rehat la kalau nak buat ape pun.


Pada hari itu terdapat 8 orang pekerja berbangsa melayu melakukan kerja mereka seperti biasa. Nak dijadikan cerita, salah seorang drpd mereka sakit perut nk buang air besar. Memandangkan waktu rehat lambat lagi mamat ni pun nekad la nk pegi buang air besar tanpa mintak izin. Die ni pulak tu sangat takut kena marah sebab memang tak tahu langsung cakap orang putih, jadi mamat ni pun dgn segera pergi ke belakang sebuah batu besar di kawasan itu untuk melapaskan hajat yg terpendam. Kebetulan tuan john tak nampak, akan tetapi selepas seketika tuan john pun perasan yg seorang drpd pekerjanya hilang.


Pegawai british ni pun dgn nada marah memekik kpd pekerja2 yg lain dgn berkata,
"hey!! all of you workers. why there only 7 of you out there?".


Jeritan drpd tuan john menyebabkan semua pekerja terpinga-pinga sebab tak faham.


Kemudian sambil memandang sekeliling dan menunjukkan satu jari kpd pekerjanya, tuan john pun berkata lagi, "where one more?" berulang-ulang kali.


Sehinggalah salah seorang drpd pekerja yg boleh sikit2 cakap orang putih pun bersuara, "sir, bhen rak" sambil menunjuk dgn jari tempat mamat td buang air besar


Sebenarnya pekerja tu nak cakap "sir, behind the rock" tp dah jd bunyi lain pulak.


Pekerja tu pun cakap lagi, "bhen rak, bhen rak, sir".


"what?, beroc??", kate tuan john.


Pada pendengaran tuan john memang jelas perkataan yg didengarnye berbunyi "berak" dan die tak faham perkataan tu lalu menganggap perkataan tersebut ialah perkataan bahasa melayu yg baru dipelajarinya hari itu.
Tuan john pun nak tahu la sangat ape maknenye perkataan ni, jadi dgn tanpa berlengah lagi die pergi ke belakang batu besar yg ditunjukkan oleh pekerjanya td.


Bile sampai kat situ, tuan john pun nampak la pekerjanya td tu sedang buang air besar dgn penuh nikmat dan tak sedar pun tuan john ade kt belakang.


Sambil menganggukkan kepala tuan john pun berkata, "owh, this is beroc. now i know".


Pada sangkaan tuan john, beroc bermaksud buang air besar dan telah memasukkan perkataan ini dlm kamus melayu-inggeris tulisannya. Perkataan ini seterusnya telah berkembang menjadi standard dan digunakan dgn meluas dlm persuratan melayu sehingga ke hari ini dgn menggunakan ejaan b.e.r.a.k.


Maka begitulah asal usul perkataan berak.


Betul ke tidak, wp pun tak tahu la tp rasenya just lawak jenake, rekaan semate-mate je. hehehe.. wallahualam...


Peace 4 All, All 4 Peace,
World Peace.

Sunday, March 27, 2011

Cara nak bagi mata nampak bulat (untuk wanita sahaja)

Hai geng semua, untuk kali ni wp(world peace) nak share satu video tentang teknik make up yg akan membuatkan mate korang nampak bulat (comel2 cam anime gitu)
Kpd geng2 yg nak tahu camne bleh la tgk video ni dan lepas tengok nanti try la, tp klu tetap nampak kecik jgk mate korang itu wp takleh la nk kate ape.. hehehe...


Kpd geng lelaki klu nk try pun bleh jgk walaupun dh cakap utk pompuan aje, dasar degil tul korang ni kan..:)
Ape2 pun layan je la video ni...

p.s.. awek dalam video ni mmg cun siot!!, bleh buat calon menantu kak limah... wp pun suke yg camnie..:P

Politik Sampah: Kedurjanaan Si Dajjal


Dewasa ini kita menyaksikan palbagai isu berkaitan dengan politik telah mewarnai suasana di Malaysia sehingga kadang kala telah melalaikan kita daripada memikirkan fenomena yang lebih buruk lagi sedang berleluasa. Para pemimpin lebih mengutamakan kemenangan dalam pilihan raya untuk kekal berkuasa tanpa ada sedikit pun perasaan bersalah di hati mereka. Parti-parti politik di negara ini agaknya telah lupa bahawa tujuan sebenar rakyat mengundi mereka adalah untuk menjamin segala keperluan mereka terjamin.

Isu yang terkini adalah berkenaan dengan video seks yang melibatkan seorang pemimpin terkemuka. Apa yang berlaku memang sangat luar biasa bila pendedahan video itu dilakukan oleh orang politik juga. Mereka seolah-seolah sedang melakukan sesuatu yang baik padahal mendedahkan keburukan orang lain tak kira benar atau tidak adalah sesuatu yang amat di larang perbuatannya dalam islam. Malah mereka juga telah melakukan satu lagi perbuatan yang terkutuk iaitu menonton video lucah, beulang-ulang kali pula tu, bagi tahu kat orang dia tengok pula tu, siap ajak ramai lagi orang tengok pula tu, dan bermacam-macam lagi kemungkaran yang berlaku oleh kerana perbuatan mereka ini.

Dalam menganalisa isu ini, saya mengambil pendekatan bahawa niat tidak menghalalkan cara kerana niat itu tersembunyi tetapi perbuatan mereka yang dikenali sebagai Dato'T ni jelas tidak beretika dan mencemar maruah umat islam di Malaysia seluruhnya. Jangan kerana nak sangat menghapuskan seorang insan yang juga mahluk Allah dan saudara seagama, kita jadi hilang kewarasan mengikut nafsu.

Persoalan yang lebih utama dalam isu ini menurut media arus perdana adalah berkenaan sama ada betul atau tidak individu dalam rakaman cctv tersebut seorang pemimpin parti politik pembangkang. Sebenarnya, jika kita ingin percaya atau tidak adalah bergantung kepada cara pendedahan video ini yang telah banyak meninbulkan spekulasi berbanding dengan bukti yang kukuh.

Artikel ini bukan bertujuan untuk membela sesiapa, akan tetapi ianya adalah untuk mengajak kita semua berfikir lebih rasional dan matang dalam menilai setiap isu. Jangan kita terlebih dahulu menjadi dajjal sebelum dajjal yang sebenar muncul kerana salah satu sifat dajjal ialah memalingkan manusia supaya menyangka perbuatan mungkar yang ia lakukan itu kelihatan seperti baik dan menghasut manusia supaya membenci perbuatan yang makruf seolah-olah berbuat baik itu sangat hina dan keji.

Analoginya dalam isu ini amatlah mudah difahami kerana mereka yang mendedahkan video ini telah nyata serta terang lagi bersuluh membuat pekara mungkar dan dihebahkan pula pada umum seolah-olah tak ada apa-apa, sungguh licik mereka atau mungkinkah telah dijanjikan perlindungan oleh pihak-pihak yang mempunyai kuasa dan pengaruh di negara ini. Jelas sekali tindak-tanduk mereka akan merosakkan pemikiran generasi akan datang serta mencampakkan umat islam ke lembah yang penuh kehinaan di akhirat kelak.

PEACE 4 ALL, ALL 4 PEACE.
WORLD PEACE

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Outbrain